În lumina reflectoarelor celei de-a treia ediții s-a aflat tema – Defy the Odds – sau “cum să atingi un scop, considerat imposibil de majoritate”. Îmbrățișând o nouă abordare a temei, care ne-a permis să despicăm preconcepțiile de ghinion și noroc, ne-am dorit să demontăm mituri, să transformăm percepții și prejudecăți și să încurajăm schimbarea. Am adus pe scenă povești și rețete de viață care s-au remarcat printr-un succes incontestabil într-un mediu în care ar fi părut de neconceput, exemple reale, cu scopul de a stimula audiența în a-și urma visurile și în a le amplifica. Ideile, aparent simple, pot schimba vieți și, de ce nu, pot revoluționa lumea, trebuie doar să încercăm să ne depășim limitele, pe care fiecare și le impune involuntar. Astfel, rezultatele vor eclipsa întotdeauna dificultățile care, în mod normal, ar fi eliminat orice idee sau ar fi ucis orice speranță despre o nouă abordare, dintr-un spectru nemărginit: de la dezvoltare personală, la metode științifice.

13… zi cu ghinion? Nu ne-am lăsat infulențați de superstiții. Am ales să privim și să ascultăm cu uimire, admirație, curiozitate și emoție 14 povești de viață, relatate într-o manieră captivantă și magică, fiecare în parte îmbrăcând într-o notă substanțială tema „Defy the Odds”.

On 13th of April, we defied…

 • the carelessness,Răzvan Nicolescu a susținut că problema încălzirii globale este un real pericol în zilele noastre și cele mai importante sectoare, ce contribuie la înrăutațirea acestei situații, sunt cel energetic și de transport și se încearcă tranziția către două alternative eco-friendly.
 • the meaning of life, Eli Neicuț ne-a desenat din cuvinte impactul pe care voluntariatul îl are în viața fiecărui om, fiind ca un pod între oamenii care pot face bine și cei care au nevoie de asta.
 • the fear, Vlad Voiculescu ne îndeamnă să nu mai amânăm, să ne implicăm și să acționăm. Fie că e vorba de un om drag, un scop comun sau de societatea în care trăim. Puterea unei comunități care luptă pentru același țel este incomensurabilă, suntem responsabili să luăm parte la schimbare!
 • the outer space, Dumitru Prunariu ne învață imposibilul: să descoperim necunoscutul și infinitul Universului. „Sky is the limit”? Există oare limite sau ne propunem să ajungem cât mai sus și… cât mai repede?
 • the fake news and myths, Vasi Rădulescu sau demolatorul de mituri, vrăjitorii și fake news în medicină și-a dorit să educe și să explice pe înțelesul tuturor aspecte ale medicinei moderne, ale cărei concepte au fost răstălmăcite de tradiții și obiceiuri străvechi, cu un impact puternic asupra comunității online.
 • the system, Irina Novac crede că schimbarea nu are vârsta, fie că ești elev, student, adult sau bătrân, importantă fiind doar voința. A decis să lupte împotriva stereotipurilor și își dorește să aducă în atenția generație ei subiecte precum drepturile omului și toleranța.
 • the gravity, Ela Moraru ne subliniază faptul că tehnologia schimbă foarte multe lucruri, însă trebuie să urmărească anumite principii etice, să urmărească un progres. Cu toate acestea, responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că nu depășim limita firescului… prea mult.
 • the ignorance around you, Alex Doppelganger ne-a demonstrat că știința nu este situată într-un turn de fildeș, de neatins pentru oamenii de rând. Pentru a o înțelege avem nevoie de oameni dispuși să asculte, cu un anumit grad de gândire critică. Înconjurați zilnic de fake-news și pseudoștiință, suntem predispuși la diferite erori de logică cauzate lipsei de informații și a indiferenței.
 • the naysayers, Tony Romani ne-a inspirat să ne asumăm riscuri minore, dar cu un potențial mare. Asumându-ne riscuri poate fi dificil, însă fără ele nu vom putea câștiga niciodată. Atunci când un risc mic te duce într-un loc în care nu ai mai fost – ia șansa! Povestea ta cum începe? Poate cu 20 de secunde de curaj!
 • the culture of a single use plastic society, István Borzás susține inovația ecologică și ne-a încurajat grija pentru mediu prin formarea unei educații ecologice, invitându-ne la un exercițiu de imaginație în privința schimbării obiceiurilor noastre zilnice.
 • the mind-set, Oana Gheorghiu & Carmen Uscatu ne-au propus un exercițiu care ne-a trezit la realitate și ne-a lăsat fără cuvinte. Pentru că mai departe nu există cuvinte, există doar fapte, ambiție, determinare. Speră că oamenii vor reacționa pe viitor dacă statul nu va urma modelul lor de implicare și nu va acționa corespunzător. #NoiFacemUnSpital – Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România ultimilor 30 de ani.
 • the mind, Ana Crăciun-Lambru s-a jucat și ne-a emoționat, ne-a prins în povestea ei și ne-a provocat să luptăm. Cu cine? Cu noi înșine. Monstrul se hrănește cu frica pe care o simți, însă atunci e momentul să continui!
 • the ordinary, Ripperz-Crew ne-a demonstrat prin pași de dans că pasiunea și determinarea lor vin din dorința de a arăta tuturor că dacă îți urmezi visele, nu doar că poți avea parte de rezultatele la care ai visat, dar și că te vei bucura de o călătorie bogată în experiențe inedite.
 • the shadows, Veverițele Năzdrăvane au surprins prin note și emoții care mai de care că deficiența nu este o barieră, ci și compensează și clădește lucruri uluitoare. Am simțit că muzica nu are limite, te face să vibrezi și transmite emoție dincolo de orice prejudecată, poate chiar mai profund. O lecție de viață.

Cea de-a treia ediție a TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești, surprinsă de fotografii noștri poate fi urmărită aici:

Album 1

Fotografii

Album 2

Fotografii

Speakeri

Eli Neicuț
Creator de continut despre voluntariat
Programatoare de meserie, Eli nu ezită nicio clipă să vorbească despre fenomenul care i-a produs o evoluție ireversibilă: voluntariatul. Are încredere că poate inspira și motiva societatea noastră, iar împreună să putem aduce o schimbare.
Dumitru Prunariu
Dr. Ing. Cosmonaut / Membru de onoare al Academiei Romane
14 mai 1981 - 7 zile, 20 de ore, 42 de minute - 28.500 km/h - date care marchează călătoria spre stele a tânărului, care avea să devină primul român, respectiv al 103-lea om din lume care a zburat în spațiu. Ulterior, a obținut nenumărate titluri onorifice, din România și nu numai, din care evidențiem cea mai înaltă distincție acordată astronauților, din cadrul Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.
Tony Romani
Investitor cu experiență pe Wall Street
Investitor și consultant financiar cu experiență profesională pe Wall Street. După ce a emigrat în Statele Unite în 1999 și a devenit cetățean american, Tony a revenit în România în urmă cu câțiva ani pentru a investi în țara natală.
Vasi Rădulescu
Medic specialist / Fondator al proiectului #LeapșaDeSănătate
Medic specialist și fondator al proiectului Leapșa de Sănătate, o platformă de educație medicală cu articole pe înțelesul tuturor, este și autorul cărților „Dragă inimă”, „Culorile uitării” și „Medicina povestită pe înțelesul tuturor.” Vasi a fost ales „Cel mai bun medic comunicator” de către juriul din cadrul premiilor COPAC, ediția 2018.
Alex Doppelgänger
Blogger/ Autor/ Popularizator al științei
Alex dorește să le arate celor din jurul său că știința nu este acel "ceva" situat într-un turn de fildeș, de neatins pentru omul de rând. Încearcă să insufle un anumit grad de gândire critică, într-o lume în care conceptul de „fake news” și pseudoștiința iau naștere și se propagă din cauza lipsei de gândire critică în rândurile populației.
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu
Fondatoarele Asociației Dăruiește Viață #NoiFacemUnSpital
#NoiFacemUnSpital - Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România ultimilor 30 de ani. Au reușit performanța ca peste 250.000 de români să depășească obstacole și să-și asume ce nu a reușit statul român până acum: să construiască un spital de oncologie pediatrică la standarde occidentale. Acest proiect reprezintă mai mult decât construcția în sine a spitalului, ci un fenonem social, în care românii și-au dat voie să creadă că și în România se poate!
Vlad Voiculescu
Co fondator MagiCamp
În ultimii 12 ani a inițiat proiecte sociale cu impact major, precum Rețeaua Citostaticelor, MagiCAMP și MagicHOME. La începutul anului 2016 a revenit în țară ca director de cabinet al ministrului de Finanțe, iar în mai a devenit cel mai tânăr ministru din Guvernul Cioloș. În 2018 a fost selectat între cei 25 lideri globali cărora le-a fost acordată bursa Eisenhower.
Irina Novac
Liceană /Activistă în timpul liber
Irina a studiat în clasa a X-a în SUA cu o bursă acordată de Departamentul de Stat al guvernului american, unde orele cu adolescenți hispanici, mexicani și afro-americani au învățat-o că stereotipurile sunt inutile. Înapoi în țară, a vrut să aducă mai aproape de generația ei subiecte precum: drepturile omului și toleranța.
Ela Moraru
Country Manager, Google Romania
Country Manager la una dintre cele mai renumite corporații din lume, Ela a trecut pragul Google.ro în calitate de Industry Manager în 2012. Absolventă a Academiei de Business din cadrul Universității Duke, din SUA, Ela deține un doctorat în Științele Comunicării.
István Borzás
Sustainable Thinker
István a absolvit Facultatea de Jurnalism din Cluj, după care a petrecut 8 ani în Copenhaga, adunând experiență în diferite domenii și contexte internaționale. Momentan, el este într-un an sabatic, în care se dedică voluntariatului și călătorește, participând în proiecte alternative de sustenabilitate și managementul resurselor.
Răzvan Nicolescu
Partener Deloitte
În prezent, Răzvan Nicolescu conduce echipa de consultanță în energie si sustenabilitate a Deloitte România.

Performers

Ana Crăciun
Artist Păpușar si Regizor
A activat ca Artist Păpușar Independent timp de opt ani. Jocul a continuat în Statele Unite, unde a obținut diploma “Master of Fine Arts in Dramatic Arts” în programul Puppet Arts la Universitatea Connecticut printr-o bursă Fulbright. S-a întors în România, unde a început colaborări și proiecte dedicate Teatrului cu Păpuși, atât ca actriță, cât și ca regizoare.
Ripperz Crew
Dansatori (Breakin’)
Una dintre cele mai longevive trupe de breaking din țară, Ripperz Crew, activează în comunitatea de dans din anul 2006. În 2018, trupa a participat la concursul televizat „Românii au Talent” și a ajuns până în finală.
Veverițele năzdrăvane
Trupă muzicală
Trupa „Veverițele Năzdrăvane” este alcătuită în mare parte din copii nevăzători, de la Şcoala Specială Gimnazială pentru Deficienţe de Vedere din Bucureşti.

Program

08:30-10:00 Registration & Welcoming
10:00 – 11:30 Sesiunea I
Răzvan Nicolescu
Eli Neicuț
Vlad Voiculescu
11:30 – 12:00 Networking Session
12:00 – 13:30 Sesiunea II
Dumitru Prunariu
Vasi Rădulescu
Irina Novac
Ana Crăciun-Lambru
13:30 – 14:30 Prânz
14:30 – 16:00 Sesiunea III
Ela Moraru
Alex Doppelganger
Tony Romani
Ripperz Crew
16:00 – 16:30 Networking Session
16:30 – 18:00 Sesiunea IV
István Borzás
Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu
Veverițele Năzdrăvane
18:00 Wine Bar & Networking

Sponsori

BROUGHT TO YOU BY

Plateno

Oro

Arĝento

Amikoj

Mobility Partner

Art Partners

Media Partners

TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești

TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești este un eveniment de o zi ce aduce pe scena Universității Politehnica din București discursuri unice realizate în stilul TEDx. Ne adresăm tuturor persoanelor curioase, dornice de noi experiențe, dispuse să împărtășească idei și să învețe de la cei din jur. Mizăm pe contactul cu noi perspective, ce vor deveni surse de inspirație pentru viața personală sau cea profesională a participanților.

În lumina reflectoarelor celei de-a treia ediții a fost o nouă temă – Defy the Odds – sau “cum să atingi un scop, considerat imposibil de majoritate”. Îmbrățișând o nouă abordare a temei, care ne-a permis să despicăm preconcepțiile de ghinion și noroc, ne-am dorit să demontăm mituri, să transformăm percepții și prejudecăți și să încurajăm schimbarea. Am adus pe scenă povești și rețete de viață care s-au remarcat printr-un succes incontestabil într-un mediu în care ar fi părut de neconceput, exemple reale, cu scopul de a stimula audiența în a-și urma visurile și în a le amplifica. Ideile, aparent simple, pot schimba vieți și, de ce nu, pot revoluționa lumea, trebuie doar să încercăm să ne depășim limitele, pe care fiecare și le impune involuntar. Astfel, rezultatele vor eclipsa întotdeauna dificultățile care, în mod normal, ar fi eliminat orice idee sau ar fi ucis orice speranță despre o nouă abordare, dintr-un spectru nemărginit: de la dezvoltare personală la metode științifice.

În ceea ce privește temele și noțiunile atinse, mizăm pe varietate, nu pe o rețetă universală și general aplicabilă. Tocmai prin această diversitate promovăm o interacțiune benefică în comunitatea noastră locală, încurajând o atitudine informată, proactivă, conștientă de actualitate și gata de a face cea mai bună alegere pentru statutul său individual. Experiența, motivația și plăcerea de a împărtăși idei sunt instrumentele la care apelăm pentru a susține propagarea unor viziuni noi și pentru a inspira oameni prin calitatea conceptelor prezentate.

COPYRIGHT © 2016. TEDX UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI

ACEST EVENIMENT TEDX ORGANIZAT INDEPENDENT ESTE OPERAT SUB LICENȚĂ TED.