Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu - TEDxUPB 2019

#NoiFacemUnSpital – Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România ultimilor 30 de ani. Acest proiect reprezintă mai mult decât construcția în sine a spitalului, ci un fenonem social, în care românii și-au dat voie să creadă că și în România se poate!

Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu sau „binomul”, fondatoarele asociației Dăruiește Viață, care a adus România cu 25 de ani în față în domeniul hemato-oncologiei, prin proiectele realizate, investind peste 10 milioane de euro în spitalele din România, modernizând și dotând în special secții de oncologie, astfel încât un număr cât mai mare de pacienți să poată beneficia de tratament la standarde europene, pentru ca șansele lor de vindecare să crească.

Prin #DefyTheOdds, constatăm că una dintre barierele de netrecut poate fi chiar neîncrederea în forța proprie și lipsa de reacție în apărarea drepturilor pe care le avem în calitate de cetățeni care își respectă obligațiile față de stat. Însă, pentru aceste două doamne demne de „Jos pălăria!”, nu există obstacole de neînvins și refuzuri care să nu se transforme în curaj și energie.

Abordarea din România a pacientului este una în care pacientul se simte mic, intimidat atunci când intră în cabinetul medicului, este vinovat pentru boala lui, este vinovat pentru reacțiile adverse. Or în sistemul de sănătate ar trebui să avem o relație de la egal la egal, pentru că noi plătim și trebuie să primim serviciile cuvenite.

Au reușit performanța ca peste 250.000 de români să depășească obstacole și să-și asume ce nu a reușit statul român până acum: să construiască un spital de oncologie pediatrică la standarde occidentale. Au oferit și au primit, la rândul lor, încredere și susținere necondiționată și speră că acești oameni vor fi și primii care vor reacționa pe viitor dacă statul nu va urma modelul lor de implicare și nu va acționa corespunzător.

COPYRIGHT © 2016. TEDX UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI

ACEST EVENIMENT TEDX ORGANIZAT INDEPENDENT ESTE OPERAT SUB LICENȚĂ TED.